Završila trodnevna retro manifestacija u Opatiji RetrOpatija 2022

3 dana su ljubitelji energi č ne glazbe i ludih ritmova iz 20. stolje ć a do šli  na svoje na ovoj jedinstvenoj manifestaciji koja slavi retro. RetrOpatija je glazbeni vremeplov u kojem se spajaju lepršavi swing, razigrani rockabilly, č vrsti rokerski rifovi, neobuzdane jazz improvizacije i elektri č ni ritmovi diska stvaraju ć i vrhunsku zabavu posve ć enu klju č nim dekadama i glazbenim stilovima prošlog stolje ć a. Ovaj retro festival okuplja vrhunske doma ć e i strane glazbenike, pin-up djevojke, plesa č e, žonglere i uli č ne svira č e, šminkere i frizere, stare Vespe i Tomosove modele, „fi ć eke“ i oldtimere. Party završava na uzavrelom „partyju stolje ć a“ ispod najve ć e disco kugle s desecima tisu ć a posjetitelja na ljetnoj pozornici. Izlozi trgovina i lokali postaju scenografija, a č itavo dvadeseto stolje ć e tema je najve ć e i najmasovnije manifestacije u Opatiji, koja okuplja stotine sudionika i tisu ć e posjetitelja, te evocira sje ć anje na „svingaju ć e“ tridesete, „

SUKHISHVILI Gruzijski nacionalni balet | Opatija 04.06.2022

Jedan od najslavnijih plesnih ansambala na svijetu, Gruzijski nacionalni balet Sukhishvili, spektakularnim nastupom na opatijskoj Ljetnoj pozornici, u organizaciji Festivala Opatija, 4. lipnja 2022. godine otvorio je ovogodišnje „Ljeto na Ljetnoj“!

SUKHISHVILI Gruzijski nacionalni balet | Opatija 04.06.2022

Nevjerojatnim umijećem na sceni i uzbudljivim koreografijama kojima prkose gravitaciji, stekli su nazive poput „leteći Gruzijci“, „osmo svjetsko čudo“, „uragan na pozornici“, „čudo iz Gruzije“, „poezija u pokretu“, „najbolji plesači na svijetu“ i dr., a nekoliko puta proglašavani su „najboljim showom na Broadwayu“.

SUKHISHVILI Gruzijski nacionalni balet | Opatija 04.06.2022 Foto: Borna Ćuk

Sukhishvili su osnovani 1945. godine i brzo su stekli ugled koji se proširio širom svijeta. U preko 75 godina postojanja nastupali su u više od 100 zemalja na svim kontinentima, na najpoznatijim i najvećim pozornicama u Londonu, New Yorku, Parizu i Milanu. Na više od 300 regionalnih i svjetskih turneja s oko 20.000 nastupa oduševili su preko 90 milijuna ljudi i pozicionirali gruzijski ples na kartu svijeta.

SUKHISHVILI Gruzijski nacionalni balet | Opatija 04.06.2022 Foto: Borna Ćuk

Kompleksna i zahtjevna koreografija spaja savršeno sinkronizirane pokrete trupe sa zadivljujućim tehničkim umijećem pojedinačnih izvođača: energični muški plesači spretno lete kroz zrak sudarajući se mačevima i bodežima, natječući se u dinamici pokreta i visini skoka kako bi osvojili naklonost elegantnih plesačica koje minucioznim koracima graciozno lebde pozornicom. Zaštitni znak Sukhishvili ansambla je „ples na prstima“, zahtjevni koreografski pokret koji se uči od 5. godine i neprestano usavršava tijekom života. Inače, ovaj pokret sadrži element zavođenja: dugo se vjerovalo da je nedopustivo pred lijepom ženom moliti na koljenima, ali na prstima – za to je potrebna posebna vještina koja nikog ne ostavlja ravnodušnim.

SUKHISHVILI Gruzijski nacionalni balet | Opatija 04.06.2022 Foto: Borna Ćuk

Baletni ansambl uvijek nastupa u pratnji vlastitog orkestra u sastavu glazbenika koji se generacijama obrazuju za sviranje na gruzijskim tradicionalnim glazbalima. Očaravajućim kostimima ansambl je utjecao i na svijet mode: 50-tih i 60-tih godina izrađivali su ih u suradnji s modnim kućama Chanel, Yves Saint Laurent, Giorgio Armani i Christian Dior.

SUKHISHVILI Gruzijski nacionalni balet | Opatija 04.06.2022 Foto: Borna Ćuk

Gruzijski balet Sukhishvili jedini je plesni ansambl koji je postavio svjetski rekord na slavnoj pozornici milanske La Scale. Koncert je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda: završnu točku otplesali su 3 puta, a oduševljena publika ih je čak 14 puta pozivala na naklon.

SUKHISHVILI Gruzijski nacionalni balet | Opatija 04.06.2022 Foto: Borna Ćuk

Dvosatni program Gruzijskog nacionalnog baleta Sukhishvili s preko 60 sudionika na sceni priča je o borbi, patnji i heroizmu gruzijskog naroda. Muškarci istovremeno odražavaju ratničku i plemenitu narav i zadivljuju nevjerojatnim temperamentom, dok žene fasciniraju svojom ljepotom i elegancijom pokreta. 

Fotogalerija:  SUKHISHVILI Opatija

Video SUKHISHVILI:


Primjedbe