Preskoči na glavni sadržaj

Svečano otvorenje 8,5 kilometara dugačke edukativne staze Ponikve

Dobri došli na jezero koje nestaje i nastaje i koje je jedinstveno čudo prirode. 9. travnja 2018. godine u 11.00 sati svečano je otvorena edukativna staza „Ponikve“ u bakarskom zaleđu.

Edukativna staza Ponikve

Edukativna staza Ponikve


Riječ je o prirodnom fenomenu koji krasi zaleđe Bakra uz bogatu floru i faunu. Jezero koje nastaje i nestaje, te njegove biljne, životinjske, povijesne i krške posebnosti objedinjeno je na 8,5 km dugačkoj edukativnoj stazi koja je realizirana sredstvima Grada Bakra, Turističke zajednice Grada Bakra i Primorsko-goranske županije. 

Edukativna staza Ponikve

Edukativna staza Ponikve


Okosnicu staze čini jezerce „Sad ga ima, sad ga nema“ u Ponikvama te stara Liburnska gradina. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 73.789,82 kuna.

Edukativna staza Ponikve

Edukativna staza Ponikve


Inače staza ima dvije polazne točke, jedna započinje na Kukuljanovu na okretištu autobusa, a druga počinje u naselju Ponikve. Staza je kružnoga oblika, a kako ima dvije polazne točke može se obilaziti iz dva smjera i u više navrata. Na stazi je postavljeno 6 edukativnih ploča s tekstom na 4 strana jezika, te 6 malih tematskih tabeli s oznakama zanimljivosti, a cijelom stazom su postavljeni i smjerokazi.

Edukativna staza Ponikve

Edukativna staza Ponikve

Edukativna staza Ponikve nastala je kao poticaj lokalnom stanovništvu da Ponikve prepozna kao izletničko odredište tijekom cijele godine te kao dodatna ponuda za turiste koji u Ponikvama mogu upoznati raznovrsnu prirodnu baštinu našega kraja.

Edukativna staza Ponikve

Edukativna staza Ponikve

Edukativna staza Ponikve


Edukativnu stazu Ponikve u pozdravnom govoru otvorila je direktorica Turističke zajednice grada Bakra Sonja Jelušić Marić, zatim je prof. Bore Štrbac  ukratko je prezentirao projekt edukativne staze Ponikve, prigodni govor nastavili su Petar Mamula, zamjenik župana i Tomislav Klarić, gradonačelnik Grada Bakra.

Edukativna staza Ponikve

Edukativna staza Ponikve


Poslije svečanog otvorenja uz bakarsku vodicu i bakarske baškote, uz prisustvo gradske straže Bakra i ljupkih Liburnkinja uslijedio je obilazak edukativne  uz stručnog vodiča prof. Boreta Štrbca za sve okupljene. 

Edukativna staza Ponikve

Edukativna staza Ponikve


Edukativna staza Ponikve

Jedan dio prisutnih obišao je manji dio uz jezero Mali Lug i izvore a nas 15-ak najhrabrijih obišlo je kružnu stazu Ponikve nekih 5 km u trajanju 2 sata uz izvrsno vodstvo i poznavaoca čitavog ovoga kraja prof. Bore Štrbca.  

Ponikvarska staza koja počinje u mjestu kod šterne ima jedan manji dio od 20-ak minuta uspona a zatim slijedi lakše spuštanje. Staza prelazi preko "Mostine" koji je specifičan po načinu gradnje, stari most koji je izgrađen u tehnici suhozida. U aktivnoj šetnji netko brže a netko sporije prolazimo ispod brda Gradine.

Edukativna staza Ponikve

Edukativna staza Ponikve

Edukativna staza Ponikve

Edukativna staza Ponikve


Za sve Vas koji se popnete gore čeka Vas nezaboravan panoramski pogled na okolnih 11 kamenih brdašca, ali i dragocjeni ostaci povijesti stari do 4000 godina. Ti su ostaci u narodu najčešće poznati po nazivu gradine. Kako su prvi stanovnici tih gradina bili Liburni, ilirski pomorski narod, zovemo ih liburnskim gradinama, a možete ih naći na cijelom području oko grada Bakra. 

Edukativna staza Ponikve
 
Edukativna staza Ponikve
  Edukativna staza Ponikve


Na nekoliko klupica uz stazu možete se odmoriti i uživati u prelijepim pogledima a postoji i odmorište od grota kojeg nazivaju "Počivalo". S više pozicija duž šetnice lijepo se vide vodom ispunjenih vrtača Mali i Veliki Lug čije jezero zna promijeniti boju zbog vremenskih uvjeta i boje neba. 

Inače u obilazak staze može se i krenuti odmah sa ulaza u mjesto pa proći stazu suprotnim pravcem :) kako tko voli!


Edukativna staza Ponikve

Edukativna staza Ponikve

Područje Ponikva nazivaju i dom velikih zvjeri jer se tim krajem kreću medvjedi, divlje svinje, risevi, vukovi i ostale šumske životinje kao i zmije i treba ipak biti oprezan. Nedaleko od staze ispod Gradine nalazi se i hranilište i pojilište za njih koje su pod nadzorom kamera.


Edukativna staza Ponikve

Edukativna staza Ponikve

 Cijelom svojom dužinom staza podrazumijeva oko 3 sata laganog hoda u primjerenoj obući, no uspon do Gradine koja se nalazi na 350 m iznad ponikvarske doline je nešto zahtjevniji.

Želja Turističke zajednice Grada Bakra je da Ponikve budu omiljena izletnička destinacija Kvarnera u kojoj je moguće provesti vrijeme u prirodi, na svježem zraku, u druženju s obitelji i prijateljima ili pak uživanju u pogledu na jezero, ronjenju u njemu i vožnjom čamicima po njegovoj površini.

Edukativna staza Ponikve

Edukativna staza Ponikve


BAKAR HIKE – UPOZNAJTE PONIKVE, ČUDO PRIRODE! 

Proljeće je pred vratima, a Turistička zajednica Grada Bakra ima odličnu ideju za izlet! Pridružite nam se 28.4. u 11h i zajedno s nama istražite Ponikve, prirodni fenomen kroz koji vas vodi Edukativna staza Ponikve. S obzirom na to da su Ponikve jedna nepredvidiva igra prirode možda će nas tamo čekati jezero idealno za fotografiranje, a možda ćemo se, ako se podzemne vode ne podignu, moći prošetati po njegovom dnu, odnosno prostranom ponikvarskom dolinom. Zasigurno ćemo naići na mnoge od 600 biljnih vrsta koje tamo rastu dok susret s medvjedima, risovima i vukovima ipak ne priželjkujemo. Upoznavanje Ponikava trajat će oko 2-3 sata uključujući i uspon na 350 m visoku liburnsku gradinu pa uzmite u obzir njegovu zahtjevnost (i ponesite dobru obuću te bocu vode), no garantiramo da će vaš trud biti nagrađen uživanjem u prekrasnom pogledu i druženju!

Press: TZ Grada Bakra
Foto: Borna Ćuk 09.04.2018

Fotogalerija:  Edukativna staza Ponikve

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Gourmet priča Opatijske rivijere @ Opatija, 29.05.2016

Gourmet priča Opatijske rivijere je gastronomska manifestacija koja se održava od 10.05. do 10.06. ove godine. Ona uključuje četrdesetak restorana i konoba Opatijske rivijere s ponudom menija na bazi plave ribe, kvarnerskog škampa i autohtonih namirnica.


U organizaciji Turističke zajednice Opatija, ugostitelji Opatijske rivijere predstavili su bogatu gastro ponudu s vrhunskim zalogajima po cijeni od 10 kuna, a sudjelovali su restorani Bevanda, Bianco&nero, Casa Tua – Hemingway, Vongola, Yacht Club, Roko, te hoteli Adriatic, Kvarner i Mozart u u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer.

U zabavnom programu nastupio je Dino Antonić i 4 shades, a manifestaciju su posjetili i finalisti RTL-ovog show-a ”Tri, dva, jedan kuhaj!” Luka Dančulović i Doris Vlah. 

Foto: Borna Ćuk (c) www.press-photo.eu
Opatija, 29.05.2016

Fotogalerija (Facebook):https://goo.gl/wrfbtI

Bečki tjedan u Opatiji @ Degustacija bečkih vina i humanitarna modna revija 21.09.2018

U Hotel Kvarner u sklopu manifestacije "Bečki tjedan" održana je u petak navečer 21.09.2018 degustacija vrsnih bečkih vina (Chardonnay, Neuburger, Wiener Gemischte Satz, Zweigelt), nastup orkestra limene glazbe Hoh und Deutschmeister k.u.k. Wiener Regimentskapelle IR4 te humanitarna modna revija u organizaciji Lions club Rijeka uz nekoliko domaćih dizajnera te poznatih brandova koji svoje prodavaonice imaju u Opatiji i Rijeci. 

Sredstva prikupljena na reviji namijenjena su nabavci defibrilatora za Centar Gervais. Modnu reviju popratio je i glazbeni program gdje su nastupili Trio Film, Tina Vukov a na samom kraju ovog lijepog humanitarnog događaja, Matija Vuica dizajnerica, pjevačica i kostimografkinja predstavila je i svoje iznimne 

večernje haljine.


Koncert Prljavo kazalište u Opatiji @ ljetna pozornica 12.08.2018

Heroji ulice oduševili Ljetnu pozornicu – Prljavo kazalište velikim koncertom proslavilo 40 godina na sceni uz pjesme koje su obilježile mnoge generacije – od onih iz „ovog milenija“ kao što su „Radio Dubrava“, „Moj dom je Hrvatska“, „Šteta što…“, „Možda dogodine“, „Previše suza u mom pivu“, preko nešto starijih pjesama poput „Lupi petama“, „Tu noć kad si se udavala“, „Marina“ i „Mojoj majci“, sve do kultnih hitova iz prve, pankerske faze benda kao što su „Sve je lako kad si mlad”, „Sretno dijete“, „Crno bijeli svijet“…


Jedan sretnik iz publike čak je bio pozvan na pozornicu kako bi s njima zasvirao tijekom koncerta, a tijekom izvedbe legendarne pjesme Marina na pozornicu je bilo pozvano nekoliko desetaka djevojaka koje su time dobile sjajnu uspomenu na ovaj koncert.PRLJAVO KAZALIŠTE: Mladen Bodalec - vokal Jasenko Houra - gitara Damir Lipošek Kex - solo gitara Dubravko Dudo Vorih - bass gitara Tihomir Fileš - bubnjevi Jurica Leikauff - klavijature
Foto: Borna Ćuk (c) www.press-photo.e…